Brownie jest przepysznym, megasłodkim ciastem. Już mały kawałek wystarczy na zaspokojenie całodziennego apetytu na czekoladę. Kiedyś przeczytałam o nim, że jest ciastem którym nie trzeba się przejmować – i tak zawsze wychodzi jak zakalec. Składniki potrzebne do upieczenia ciasta:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 6 jajek,
  • 30 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag mąki pszennej

Czekoladę z rozdrobnionym masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Po roztopieniu studzimy. W czasie studzenia jajka ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy jajecznej wolnym strumieniem wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 25 – 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Dobrze zrobione brownie ma na wierzchu chrupiącą czekoladową skórkę, pod nią kryje się miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto. Smacznego!